JAKTPROV - SPANIEL

Författare & Copyright © Annika Stjärneving

OBS! Detta är gamla regler, uppdaterade 2007.
För senaste jaktprovsregler hänvisas till
SSRK

§1 Ändamål: Jaktprovets ändamål är att under jägarmässiga former bedöma deltagande hundars jaktegenskaper till ledning för avelsarbetet.

Cockern är en stötande och apporterande fågelhund för jakt på fågel och småvilt. Spanielns arbetsuppgift är att finna vilt och stöta upp det och sedan efter skott apportera in det till jägaren. Ett spanielprov arrangeras av Spaniel- och Retrieverklubben (SSRK) och bedöms av en auktoriserad jaktdomare. Provet utgörs av en kvalitetsbedömning med prisnivåerna 1:a, 2:a, 3:a samt 0:a om hunden inte klarar momenten eller vid brist på vilt. Det domarna ser till är bl.a. fart och stil, skottstadga, apportering och mjukhet i mun. 

Fasan Morkulla
Ett spanielprov hålls alltid från september till februari, då fasaner, rapphöns och likn. är lovliga. För att få delta på Fältprov skall spanieln ha klarat ett prov med vattenapportering: Enkelt Vatten (EV) eller VattenProv (VP), det kan även göras på våren eftersom man använder kall sjöfågel på detta prov. 

Vattenprov

VATTENPROV

Enkelt Vatten (f d Ukl och Nkl) innebär att föraren står 5 meter uppe på land med sin hund vid sidan. Skott avlossas och en kall sjöfågel kastas ca. 15 meter ut i vattnet. Föraren ger kommandot 'apport' och hunden ska villigt gå ut i vattnet, simma med god fart och apportera fågeln till föraren med bra 'apportgrepp'. Domaren bedömer arbetet i hundens protokoll, där även rutan 'Godkänd' ikryssas.

VattenProv (f d Ökl och Ekl) är samma Vattenprov som på Enkelt men har en sträcka på ca. 40 meter med svårare ytvegetation såsom vass, näckrosor, stenar. 

OBS! Fr o m år 2002 gäller ett godkänt EV och VP hela hundens liv. Tidigare gällde dessa endast 1 år och var något lättare. 

Fr o m år 2007 är unghundsklass borttaget och spårdelen från vattenprov, de hette tidigare Enkelt Vatten Prov (EVP) och Spår och Vatten Prov (SVP). Spårprovet innebar att en icke levande kanin/hare har släpats på marken i skogen ca. 150 meter innan. Föraren ska stå kvar på startplatsen och skicka sin hund att 'spåra', hunden spårar självständigt och ska sedan apportera tillbaka haren och lämna den till föraren. Domaren bedömer arbetet i hundens protokoll, där även rutan 'Godkänd' ikryssas. Man måste klara båda momenten i SVP för att bli godkänd. (Jämför Norges Jaktanlagsprov).

Fältprov

JAKTPROV

Har man ett godkänt EV eller VP har man rätt att anmäla till ett Fältprov - det 'riktiga' jaktprovet! Det är indelat i tre klasser beroende på hundens erfarenhet. Nybörjarklass (Nkl) - för de som inte har startat tidigare och inte har tagit något 1:a pris, Öppenklass (Ökl) - när hunden har fått ett 1:a pris i denna klass går den upp i Elitklass (Ekl) - tre 1:a pris i elitklass gör hunden till Svenskt Jaktchampion, SJ(j)CH. 

Fältprovet hålls i blandad terräng, såsom skogsdungar, åkrar, längs vattendrag och liknande. Föraren går tillsammans med domaren och två skyttar bakom hunden som söker över markerna efter vilt (fågel/hare) i ett sicksackmönster. Spanieln ska arbeta i en radie på max 20 meters avstånd från föraren. Söket ska göras med fart och marktäckning. Då hunden har funnit viltet ska den stöta upp fågeln så den lyfter, s k 'uppflog', stanna på platsen (eller allra helst sitta) och hålla sig lugn i uppflog och skott. Skottet avlossas från skytt och träffas fågeln ska hunden på kommandot 'apport' från föraren hämta fågeln och lämna denna till sin förare, i ett bra 'apportgrepp'. Under hela fältarbetet noterar domaren hur bra hunden söker och täcker mark, stöter vilt och framförallt 'stadgan' på hunden vid viltets lyft - hunden får absolut inte följa efter. Och att hunden sedan apporterar in den bra. Lydnad och kontakt mellan förare och hund är A och O. Hunden måste hitta fågel/hare och stöta upp denna för att pris ska kunna ges. Man kan sedan pröva en s k 'kastapport' - då man använder en tidigare skjuten fågel, detta för att bedöma stadgan och apporteringsförmågan. (I Ekl måste fågel fällas direkt för att man ska få ett 1:a pris). 

OBS!   Från 2001-07-01 gäller nya regler.
Innan 2001 fanns inte s k delat championat inom parentes.

Endast Svensk UtställningsChampion SU(u)CH utan jaktmerit = tre Certifikat på utställning. 

Endast Svensk JaktChampion SJ(j)CH utan utställningsmerit = tre 1:a pris i elitklass på jaktprov. 

Men fortfarande gäller även de gamla reglerna för att få den riktiga titeln!

SUCH = tre Cert på utställning och något pris på jaktprov

SJCH = tre 1:or i elitklass på jaktprov och minst 2:a i kvalité på utställning

LYCKA TILL på proven! 

Författare & Copyright © Annika Stjärneving
Är du intresserad av spanieljakt så kontakta gärna mig!


* THE BEACH BOYS *
Copyright © StarwingDesign*~ Uppdaterad: 2007